ypakp
ekka
 
   
 

Kαι η εγκυμοσύνη;
Μπορώ να την αποφύγω;

Σκέφτεστε να ολοκληρώσετε τη σχέση με το φίλο σας, το σύντροφό σας;
Αν δεν έχετε ακόμα συμβουλευτεί ένα γυναικολόγο, κάντε το τώρα και συζητήστε μαζί του ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντισύλληψης για εσάς.
Όπως θα δείτε παρακάτω, το να αγνοείτε τι σας ταιριάζει είναι παρακινδυνευμένο.

Αντισύλληψη ονομάζουμε όλες τις τεχνικές που καταφέρνουν να αναστέλλουν τη γονιμότητα με τρόπο παροδικό και αναστρέψιμο.

Για να επιλέξετε την τεχνική που σας ταιριάζει καλό είναι να εκτιμήσετε:

  • Την αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής.
  • Το πόσο εύχρηστη είναι.
  • Τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Οι τεχνικές:

Το αντισυλληπτικό χάπι: Είναι αποτελεσματικό. Δηλαδή 100% αποφυγή κύησης, οικονομικό, με απόλυτη επιστροφή της γονιμότητας μετά τη διακοπή του.

Σήμερα, κυκλοφορούν αντισυλληπτικά 4ης γενιάς με ελάχιστο κίνδυνο θρόμβωσης και ευεργετικές δράσεις στην ακμή και την υπερτρίχωση, οι οποίες μαζί με τις διαταραχές στον κύκλο απασχολούν τις εφήβους.

Το αντισυλληπτικό χάπι δεν σας προφυλάσσει από τα Σ.Μ.Ν. (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα). Έτσι, όσο υπερβολικό κι αν φαίνεται χρειάζεται να το χρησιμοποιείτε ΜΑΖΙ με προφυλακτικό.

Χρειάζεται, επίσης, να γνωρίζετε το ιστορικό της οικογένειάς σας, σε σχέση με τις θρομβώσεις, τις αιματολογικές νόσους, την ηπατοπάθεια κ.ά.
Να αποφύγετε τη χρήση του, αν καπνίζετε.

Η μακροχρόνια χρήση του χαπιού, χωρίς διακοπή, αποτελεί για τους ειδικούς σοβαρό λάθος.

Η χρήση του, χωρίς ιατρική εξέταση, απαγορεύεται. Δεν έχει νόημα να πάρετε αυτό που παίρνει η φίλη σας, που έχει κάνει τις εξετάσεις. Μη ξεχνάτε πως η φίλη σας έχει διαφορετικό ιατρικό ιστορικό και διαφορετικό οργανισμό από εσάς.

Οι κυριότερες παρενέργειες από το αντισυλληπτικό χάπι, που συνήθως εκδηλώνονται τους πρώτους μήνες είναι οι εξής:

  • Ναυτία, εμετοί.
  • Αύξηση του σωματικού βάρους, κυρίως, εξ' αιτίας της κατακράτησης νερού και αλάτων.
  • Δυσμηνόρροια (πόνοι κατά την περίοδο), απώλεια αίματος, πριν την περίοδο.
  • Ακμή του δέρματος.
  • Διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας.

Ενδομήτρια προθέματα: Με ή χωρίς ορμονική δράση. Δε συνιστώνται για τις εφήβους, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανιούσης φλεγμονής (ενδομητρίτιδα, σαλπιγγίτιδα). Η αποτελεσματικότητα είναι περίπου 96% και διπλασιάζουν τον κίνδυνο εξωμήτριας κύησης.

Κολπικά διαφράγματα και σπόγγοι με σπερματοκτόνα: Τα ζευγάρια δεν τα προτιμούν εξ' αιτίας της δυσκολίας στην πρακτική τους εφαρμογή. Η αποτελεσματικότητα είναι περίπου 80% και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ή αλλεργίας από την σπερματοκτόνο αλοιφή ή το υλικό του διαφράγματος.

Ελαστικά προφυλακτικά: Παρέχουν μεγάλη ασφάλεια στον άνδρα για την αποφυγή των Σ.Μ.Ν. και σπάνια χάνουν την αποτελεσματικότητα στην αντισύλληψη. Η ασφάλεια που παρέχει στην αντισύλληψη είναι περίπου 80%. Το αρνητικό στοιχείο είναι η μείωση της σεξουαλικής απόλαυσης εξ' αιτίας της μεσολάβησης του προφυλακτικού, που εμποδίζει την απόλυτη επαφή. Όμως, τα νέα προφυλακτικά είναι τόσο λεπτά, που αυτός ή αυτή που ισχυρίζεται ότι δε νιώθει τίποτα, θα πρέπει να αναζητήσει τους λόγους σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ωστόσο, η απόλυτη ικανοποίηση στον έρωτα, που διακατέχει κάποιους, είναι περισσότερο φανταστική παρά πραγματική.

Η ικανοποίηση δεν επιτυγχάνεται από την έλλειψη προφυλακτικού, αλλά από το αν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκφράζεται συναισθηματικά και από το αν νιώθουμε καλά με το σώμα μας.

Σημαντικό ρόλο, ακόμη, παίζει η ασφάλεια που αισθανόμαστε, όταν προστατεύουμε τον εαυτό μας από τα Σ.Μ.Ν. ή την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Το χάπι της επόμενης μέρας: Μπορείτε να το πάρετε μέσα σε 72 ώρες, μετά την ερωτική πράξη. Πρόκειται για ένα σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης, το οποίο περιέχει δόση προγεστερινοειδούς και δρα στο ενδομήτριο, εμποδίζοντας την εγκατάσταση του τυχόν γονιμοποιηθέντος ωοκυττάρου και εμποδίζει την ωοθυλακιορρηξία.

Δεν είναι χάπι τακτικής αντισύλληψης.

Έχει ως παρενέργειες εμετούς, ναυτία, διαταραχή του κύκλου κ.ά., που είναι παροδικές. Πρόκειται για μέθοδο αντιμετώπισης «ατυχήματος» π.χ. ρήξη του προφυλακτικού, ανεπιτυχής διακεκομμένη συνουσία ή λαθεμένη ημερολογιακή αποχή.

Αν νομίζω ότι έμεινα έγκυος, τι να κάνω;

Το ότι έμεινα έγκυος, σημαίνει κατ' αρχήν, ότι είμαι γόνιμη και το σώμα μου λειτουργεί καλά.

Δεν είμαι όμως υποχρεωμένη να συνεχίσω την εγκυμοσύνη. Κυρίως, αν συνέβη, χωρίς να το θέλω, αν είναι συνέπεια βιασμού, αν έχω άλλες προτεραιότητες και αν, προς το παρόν, δεν έχω την ψυχική και υλική δυνατότητα να προσφέρω στο μωρό που θα γεννηθεί, αυτά που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σωστά.
Με άλλα λόγια, να μπορείτε να του προσφέρετε τις συνθήκες ενός «υγιούς» περιβάλλοντος, δηλαδή, μια μητέρα (εσάς) και έναν πατέρα, ψυχικά ώριμους, που έχουν μια δοκιμασμένη σχέση αγάπης. Δεν έχει νόημα να συνεχίσετε την εγκυμοσύνη για να τιμωρήσετε τον εαυτό σας γι' αυτό που συνέβη, γιατί, παράλληλα, θα τιμωρήσετε και το μωρό που θα γεννηθεί. Ποιος ο λόγος να το εμπλέξετε σε μια ιστορία που ξεκινά έτσι, ενώ μπορείτε να το αποφύγετε;

Να θυμάστε: όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος, σε όλους μπορεί να συμβεί ένα τέτοιο «ατύχημα».

Αν πάλι σκεφτείτε πως θα θέλατε να κάνετε ένα παιδί και να το μεγαλώσετε μόνη σας, μια που έτσι το έφερε η ζωή, καλό θα ήταν, να σκεφτείτε βαθύτερα τους λόγους που σας οδηγούν να πάρετε μια τέτοια απόφαση και θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού.

Τα παιδιά δε γίνονται για να ευχαριστήσουμε τον εαυτό μας ή το σύντροφό μας ή τους γονείς μας. Θέλω ένα παιδί, σημαίνει, θέλω ένα παιδί μ' αυτόν τον άντρα που έχω σχέση και υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Το να μεγαλώσεις ένα παιδί είναι ένα δύσκολο έργο.

Σ' αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό σημείο της ζωής σας επιβάλλεται να αντιδράσετε γρήγορα και ψύχραιμα. Απευθυνθείτε σ' ένα γυναικολόγο. Τα τεστ εγκυμοσύνης, που πωλούνται στα φαρμακεία και είναι απλά στη χρήση, δείχνουν κάποιες φορές λάθος αποτέλεσμα. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας υποδείξει πώς να βεβαιωθείτε.

Η έκτρωση: Μπορείτε να τη σκεφτείτε, αν δεν έχουν περάσει 12 εβδομάδες. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας. Η έκτρωση είναι μια μέθοδος απορρόφησης του γονιμοποιημένου ωαρίου, με τοπική ή ολική αναισθησία, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη διακοπή της εγκυμοσύνης.

ΔΕΝ είναι μέθοδος αντισύλληψης, παρότι στην Ελλάδα κάποιες κοπέλες τη χρησιμοποιούν ως τέτοια. Χωρίς να υπολογίζουν τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στο σώμα τους (κίνδυνος για τη γονιμότητα) ή στον ψυχισμό τους.

Η διάρκεια της νοσηλείας είναι, συνήθως, μισή μέρα και χρειάζεται να σας συνοδεύει κάποιος. Μετά την επέμβαση, επιβλέπουν το σφυγμό, την πίεση και αν υπάρχει αιμορραγία.

Δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα χρειάζεται απαραίτητα να επισκεφθείτε και πάλι το γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι λειτουργίες του σώματός σας έχουν επανέλθει.

Να θυμάστε πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει την απόφασή σας ή να σας κάνει να την αναθεωρήσετε για τους δικούς του λόγους.

Εάν αισθάνεστε ότι μπορείτε ή χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια από το περιβάλλον σας ή από το φίλο σας, είναι η στιγμή να το κάνετε. Μοιραστείτε αυτή τη δύσκολη εμπειρία μαζί τους και στηριχτείτε σ' αυτούς.

 

Σε ποιες υπηρεσίες μπορείς να απευθυνθείς:

  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ», Τμήμα Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας
    Τηλ: 210 7286282 (λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή)
  • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», Ιατρείο Εφηβικής Γυναικολογίας
    Τηλ: 210 3381100, 210 3381400
  • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Τηλ Κέντρο: 2310 693000, Τμήμα Εφηβικής Γυναικολογίας,
    Τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού,
    Τηλ. για ραντεβού: 2310 693229
 
 
     
© 2008 About Youth

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ .|. Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ .|. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ .|. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ .|. SITEMAP

by Labrouli's creative