ypakp
ekka
 
   
 

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ορισμός:

Μορφές - Είδη Βίας:

Μορφές εκδήλωσης της βίας στην οικογένεια:

Αίτια εμφάνισης της βίας μέσα στην οικογένεια:

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε εκείνον που μπορεί να ασκήσει βία
(στην οικογένειά του):

Τρόποι αντιμετώπισης της βίας μέσα στην οικογένεια:

Ορισμός:

«Ενδο-οικογενειακή βία» ονομάζεται κάθε είδους σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή λεκτική βία, που ασκείται σε βάρος μέλους μιας οικογένειας.
Ο όρος «οικογένεια» αναφέρεται όχι μόνο στην πυρηνική οικογένεια (μαμά, μπαμπάς, παιδιά) αλλά και στη διευρυμένη μορφή οικογένειας, μέλη της οποίας μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

top

Μορφές - Είδη Βίας:

  1. Σωματική βία > εννοείται συνήθως ο ξυλοδαρμός
  2. Λεκτική βία > υποβιβασμός της προσωπικότητας
    με άσχημο λεξιλόγιο
  3. Συναισθηματική - Ψυχολογική βία > ψυχολογική πίεση
    και συναισθηματική εκμετάλλευση
  4. Σεξουαλική βία > σεξουαλική κακοποίηση - βιασμός
top

Μορφές εκδήλωσης της βίας στην οικογένεια:

  1. Βία μεταξύ συζύγων - συντρόφων
  2. Βία του ενός ή και των δύο γονέων προς το παιδί
  3. Σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών
  4. Παραμέληση, εγκατάλειψη ή εκμετάλλευση ανηλίκων παιδιών
  5. Επιθέσεις εφήβων προς γονείς
  6. Κακοποίηση ή εκμετάλλευση ηλικιωμένων - ανήμπορων μελών της οικογένειας
top

Αίτια εμφάνισης της βίας μέσα στην οικογένεια:

Αν κάποιος αναζητήσει τις ρίζες του προβλήματος, δηλαδή, τους λόγους εμφάνισης της βίας σε μια οικογένεια, θα αντιληφθεί ότι δεν είναι ένα απλό πρόβλημα. Παρατηρείται στις μέρες μας, μια αποδοχή της βίας, ως τρόπου συμπεριφοράς, η οποία, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες (όπως λόγου χάρη ψυχοπαθολογικές αιτίες ή εξωτερικοί κοινωνικοί παράγοντες), οδηγεί στην εμφάνιση και, δυστυχώς, στην εξάπλωση του φαινομένου. Τα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ λίγα, σε σχέση με εκείνα που αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

top

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε εκείνον
που μπορεί να ασκήσει βία
(στην οικογένειά του):

Θα μπορούσαμε να δώσουμε αρκετά χαρακτηριστικά του ατόμου που ασκεί βία στα μέλη της οικογένειάς του, χωρίς όμως αυτά να είναι και απόλυτα. Το σημαντικό, ίσως, που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η βία μέσα στην οικογένεια συνδέεται άμεσα με την απόκτηση και τη διατήρηση της άσκησης ελέγχου (εξουσίας). Η βία αποτελεί ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε τον έλεγχο ή να αντισταθούμε σε αυτόν. Για τον λόγο αυτό, η ενδο-οικογενειακή βία συνδέεται με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επηρεάζει, εκτός από το θύμα, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

top

Τρόποι αντιμετώπισης της βίας μέσα στην οικογένεια:

Σε θεωρητικό επίπεδο:  Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού βασική προϋπόθεση είναι η κατανόηση των αιτιών που το δημιουργούν και, στη συνέχεια, η αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων. Όμως, αυτό δε λέει τίποτα σε κάποιον που έχει υποστεί τη βία και αναζητεί απελπισμένα άμεσους τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Σε πρακτικό επίπεδο: Το άτομο που έχει υποστεί βία από μέλη της οικογένειάς του μπορεί να κάνει τις ακόλουθες ενέργειες :

  1. Να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και να αναζητήσει τη βοήθεια της Αστυνομίας. Για το λόγο αυτό έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ειδικό εγχειρίδιο, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα, ούτως ώστε το προσωπικό τους να γνωρίζει επακριβώς πώς μπορεί να βοηθήσει το κακοποιημένο άτομο.
  2. Να πάει (εφόσον έχει δεχθεί σωματική κακοποίηση) σε Δημόσιο Νοσοκομείο για να πάρει τις πρώτες βοήθειες ή σε ιατροδικαστική υπηρεσία για να πιστοποιηθεί η κακοποίηση. Στη συνέχεια, το άτομο (με τη βοήθεια των Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών) μπορεί να κινηθεί και σε νομικό επίπεδο.
  3. Να πάει στις εξειδικευμένες Κοινωνικές Υπηρεσίες που υπάρχουν και οι οποίες στελεχώνονται με προσωπικό ειδικευμένο στο χειρισμό περιστατικών οικογενειακής βίας, για τη λήψη συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης.

Πολλοί ρωτούν αν υπάρχει οριστική λύση του προβλήματος και επαναφορά των μελών της οικογένειας σε υγιείς τρόπους συμπεριφοράς. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει να κάνει με το βαθμό δέσμευσης των μελών της οικογένειας για ουσιαστική προσπάθεια, μέσα από την παρακολούθηση ενός προγράμματος οικογενειακής θεραπείας.

Αν φοβάσαι να μιλήσεις γι' αυτό που σου συμβαίνει ή φοβάσαι να πας μόνος σου να το καταγγείλεις ή σε τρομάζει και μόνο το γεγονός ότι δράστες είναι οι γονείς σου, τότε βρες κάποιον συγγενή ή φίλο που εμπιστεύεσαι και ζήτα του να σε βοηθήσει σε αυτήν την κατάσταση (π.χ. με το να σε συνοδεύσει στο Αστυνομικό Τμήμα).

Πάντα υπάρχει τρόπος να πούμε ΟΧΙ στη βία και ΝΑΙ στη ζωή


 
 
 
     
© 2008 About Youth

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ .|. Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ .|. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ .|. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ .|. SITEMAP

by Labrouli's creative